Γυναικομαστία

Η κατάσταση όπου ο άνδρας εμφανίζει υπέρ-ανεπτυγμένα ή υπερμεγέθη στήθη ανεξάρτητα από ηλικία, αποκαλείται γυναικομαστία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, κληρονομικότητα, παχυσαρκία ή στη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων. Η γυναικομαστία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές διαταραχές και σε μείωση της αυτοπεποίθησης. Ορισμένοι μάλιστα άνδρες μπορεί να αποφεύγουν συγκεκριμένες σωματικές δραστηριότητες (κολύμπι, τρέξιμο, κ.ά.) και τη δημιουργία ερωτικών σχέσεων, μόνο για να κρύψουν την κατάστασή τους. Η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από υπερβολικό τοπικό λίπος, υπερβολική ανάπτυξη αδενικού ιστού, ορισμένες φορές περίσσια δέρματος στο μαστό, ενώ η κατάσταση μπορεί ν’ αφορά τον έναν ή και τους δύο μαστούς.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για την επέμβαση

  • Άνδρες, η κατάσταση των οποίων δεν μπορεί να διορθωθεί με εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους και νιώθουν έντονη δυσαρέσκεια για την κατάστασή τους.
  • Δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα θα μπορούσε να εμποδίσει την επούλωση.
  • Δεν καπνίζουνή είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα ή να το μειώσουν για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο.
  • Δεν καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ και δεν είναι αλκοολικοί.
  • Έχουν θετική στάση ζωής και συγκεκριμένους στόχους για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της γυναικομαστίας.
  • Μεφυσιολογικόβάρος.
  • Με ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επέμβασης.
  • Με σταθεροποιημένη ανάπτυξη μαστών.

Οι ενήλικες με γυναικομαστία επωφελούνται σημαντικά από τη χειρουργική επέμβαση, όμως δεν είναι απίθανο να χρειαστούν μία δεύτερη, επαναληπτική επέμβαση στο μέλλον εφόσον συνεχίζεται η ανάπτυξη των μαστών τους. Επίσης, θα πρέπει να αποκλεισθεί η παρουσία κάποιων ορμονοπαραγωγών όγκων, στους οποίους θα μπορούσε να οφείλεται η γυναικομαστία (όρχεις, επινεφρίδια).

Η επέμβαση

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας μειώνει το μέγεθος των μαστών και ενισχύει τις φυσιολογικές γραμμές τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρησιμοποιείται η λιποαναρρόφηση που μπορεί να συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση σε άλλες περιοχές του κορμού, της ράχης. Πολλές φορές χρειάζεται και μια μικρή εκτομή αδένα κάτω από τη θηλή που δύσκολα φεύγει με τη λιποαναρρόφηση. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας το βάρος από τον υπερβάλλοντα μαζικό ιστό μπορεί να προκαλέσει τη χαλάρωσή τους και τέντωμα της άλω (της σκούρας δερματικής περιοχής που περιβάλλει τη θηλή). Στις περιπτώσεις αυτές βελτιώνεται χειρουργικά η θέση και το μέγεθος της άλω, ενώ μειώνεται και το υπερβάλλον δέρμα. Η πλαστική χειρουργική επέμβαση που διορθώνει αυτή τη γυναικομαστία αποκαλείται μερική μαστεκτομή ή μειωτική επέμβαση.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης γίνονται αμέσως ορατά. Στο χρόνο της αποθεραπείας το μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί σταδιακά, οι ουλές από τις τομές εξασθενούν και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ικανοποίηση του ατόμου από το διαφαινόμενο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο διαμορφώνεται πλήρως σε κάποιους μήνες. Χρειάζεται η χρήση κάποιου πιεστικού ενδύματος για 6-8 εβδομάδες.

Οι ουλές είναι πολύ μικρές στην περίπτωση της χρήσης της λιποαναρρόφησης, αλλά γενικά σε κάθε περίπτωση «κρύβονται» έξυπνα στις φυσικές πτυχώσεις του δέρματος. Η βελτίωση της εικόνας του κορμού ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και ενισχύει τη θετική εικόνα του εαυτού, με ρούχα ή χωρίς, επιτυγχάνοντας το μέγιστο ζητούμενο της επέμβασης, την ευζωία του ατόμου.