Αυξητική στήθους

Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση η οποία, με τη χρήση εμφυτευμάτων (προθέσεων), έχει ως στόχο τη βελτίωση της αισθητικής του γυναικείου μαστούμε την αύξηση του μεγέθους των μαστών ή την αποκατάσταση του όγκου τους που ενδεχομένως να έχει χαθεί με τη μείωση βάρους ή μετά από εγκυμοσύνη.

Η αυξητική μαστών μεγεθύνει (κυρίως) και ανορθώνει (σε κάποιο βαθμό) τους μαστούς, βελτιώνει την ισορροπία της εικόνας της γυναίκας, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή της.

Οι ιδανικές υποψήφιες για την επέμβαση

Η απόφαση της αυξητικής μαστών αποτελεί μία εντελώς προσωπική διαδικασία, την οποία η κάθε γυναίκα πρέπει να λάβει αναλογιζόμενη τον εαυτό της και κανέναν άλλον.

Οι ιδανικές υποψήφιες για αυξητική μαστών θα πρέπει:

 • Να είναι υγιείς.
 • Να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.
 • Τα στήθη τους να έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
 • Να νιώθουν ενόχληση με την αίσθηση ότι τα στήθη τους είναι πολύ μικρά.
 • Να νιώθουν δυσαρέσκεια που τα στήθη τους έχουν χάσει το σχήμα και τον όγκο τους έπειτα από εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους ή ακόμη και με τα χρόνια.
 • Να νιώθουν δυσαρεστημένες ή και δυστυχισμένες με το άνω τμήμα του σώματός τους.
 • Τα στήθη τους να εμφανίζουν ασυμμετρία.
 • Ένα ή και τα δύο τους στήθη να μην έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά ή να μην έχουν το επιθυμητό σχήμα.

Κίνδυνοι και επιπλοκές από την επέμβαση

Η γυναίκα που επιθυμεί να προχωρήσει σε επέμβαση αύξησης μαστών θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη για τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές που τη συνοδεύουν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία
 • Λοίμωξη
 • Αλλαγές στην αίσθηση της θηλής ή του μαστού
 • Κακή επούλωση των ουλών
 • Λανθασμένη τοποθέτηση του εμφυτεύματος
 • Διαρροή ή ρήξη του εμφυτεύματος
 • Δημιουργία ουλώδους ιστού (κάψας) γύρω από το εμφύτευμα
 • Πτυχέςτου δέρματος στην περιοχή του εμφυτεύματος
 • Επίμονος πόνος
 • Πιθανότητα επαναληπτικού χειρουργείου

Τα ενθέματα σιλικόνης

Τα εμφυτεύματα (προθέσεις) που χρησιμοποιούνται για την αυξητική μαστού δεν είναι σχεδιασμένα για να διαρκούν για όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Η γυναίκα που επιθυμεί να προχωρήσει σε αυξητική μαστού θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάποια στιγμή στη ζωή της μπορεί να χρειασθείνα αντικαταστήσει τα εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να επισκέπτεται τον πλαστικό χειρουργό μία φορά το χρόνο για να εκτιμά τη γενική υγεία των μαστών της και την «αξιοπιστία» των εμφυτευμάτων. Με την πάροδο του χρόνου οι μαστοί αλλάζουν φυσιολογικά με τη γήρανση, τις αυξομειώσεις του βάρους, τις ορμονικές διακυμάνσεις και τη βαρύτητα. Εάν η γυναίκα που στο παρελθόν είχε προβεί σε αυξητική στήθους δεν είναι πλέον ευχαριστημένη από την εμφάνιση των μαστών της, μπορεί να αντικαταστήσει τα παλαιότερα εμφυτεύματα με νέα και να αποκαταστήσει τη νεανική όψη του στήθους της.

Αύξηση-Ανόρθωση

Πολλές φορές απαιτείται ο συνδυασμός μεθόδων με τοποθέτηση προθέσεων αλλά και αφαίρεση δέρματος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι η πιo εκτεταμένη αισθητική επέμβαση του μαστού που αλλάζει πολλές πλευρές του μαστού βελτιώνοντας το σχήμα του. Χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να επηρεάσει την αγγείωση της θηλής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειά της. Συνδυάζει όμως την αλλαγή μεγέθους μαζί με ανορθωμένο και αισθητικά πολύ καλύτερο σχήμα μαστού. Εδώ είναι συχνή η πιθανότητα (περίπου 15%), να απαιτηθεί κάποια μικρή διόρθωση της τομής μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ασφάλεια των ενθεμάτων

Τα ενθέματα σιλικόνης δεν καθιστούν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των μαστών. Πολυετείς επιστημονικές μελέτες ανεξάρτητων ερευνητικών φορέων –ομάδων δεν έχουν εντοπίσει κανένα συσχετισμό μεταξύ των ενθεμάτων μαστού και της εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων ή άλλων συστηματικών νόσων. Τελευταία περιγράφεται ένα λέμφωμα μαστού που όμως είναι πάρα πολύ σπάνιο για να συνδυαστεί αιτιολογικά με την παρουσία των προθέσεων μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης

Τα αποτελέσματα της αισθητικής επέμβασης αυξητικής μαστών είναι αμέσως ορατά, ενώ με την πάροδο του χρόνου και με το τέλος της αποθεραπείας, το οίδημα υποχωρεί, οι ουλές γίνονται συνήθως πιoαχνές και οι μαστοί αποκτούν την τελική τους όψη. Για να ολοκληρωθεί σωστά η αποθεραπεία και να επιτευχθούν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα από την επέμβαση, η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθήσει σχολαστικά τις οδηγίες του χειρουργού της και να είναι συνεπής στα ραντεβού της για επανέλεγχο και κλινική εξέταση. Στις μετεγχειρητικές οδηγίες περιλαμβάνονται η εφαρμογή ειδικού ελαστικού επιδέσμου ή υποστηρικτικού στηθόδεσμου που βοηθά στη μείωση του οιδήματος και ταυτόχρονα στηρίζει τους μαστούς κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Πολύ σημαντικό: Πριν από χειρουργική επέμβαση αύξησης μαστού είναι απαραίτητος ο έλεγχος των μαστών με ψηλάφηση και μαστογραφία και/ή υπερηχογράφημα μαστών.