Καρκίνος δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος, όπως πολλές ακόμη μορφές καρκίνου, απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις χειρουργική προσέγγιση, προκειμένου ν’ αφαιρεθούν οι καρκινικοί όγκοι. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί ν’ απομακρύνει χειρουργικά τις καρκινικές βλάβες για να διαφυλάξει την υγεία και την εμφάνιση του ασθενούς. Η διαδικασία της αφαίρεσης της καρκινικής βλάβης, όπως και κάθε άλλη επέμβαση, ενδέχεται ν’ αφήσει ουλές. Ωστόσο, ο πλαστικός χειρουργός κάνει πάντα το καλύτερο δυνατό ώστε να αφαιρέσει τη βλάβη και να μην αλλάξει δραματικά την εμφάνιση του δέρματος.

Τα στάδια της διαδικασίας

Η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης για την απομάκρυνση της βλάβης στο δέρμα εξαιτίας του καρκίνου, ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την περιοχή που εντοπίζεται η αλλοίωση, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιθανόν να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα, όπως:

  1. Αναισθησία –η προεγχειρητική αναισθησία ποικίλει και περιλαμβάνει τοπική αναισθησία, ενδοφλέβια και γενική αναισθησία.
  2. Αφαίρεση –βασικός στόχος του πλαστικού χειρουργού είναι η απομάκρυνση της δερματικής αλλοίωσης σε καθαρά, υγιή όρια, στην περιοχή δηλαδή που δεν έχει επεκταθεί ο καρκίνος. Μόλις απομακρύνει τον όγκο, τότε προχωρεί στη φάση της αποκατάστασης.
  3. Αποκατάσταση –η τεχνική της αποκατάστασης προσδιορίζεται από το είδος της επέμβασης, την έκτασή της και τις ιδιαιτερότητες της δερματικής αλλοίωσης. Αυτή μπορεί να περιλάβει φροντίδα του τραύματος ώστε να κλείσει μόνο του, απλή συρραφή, χρήση δερματικού μοσχεύματος ή και χρήση κρημνών, ιστών δηλαδή με αυτόνομη αιμάτωση, είτε από την περιοχή κοντά στο τραύμα είτε από απομακρυσμένη περιοχή.

Η αποθεραπεία

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας μετά από το χειρουργείο, η περιοχή που έχει αποκατασταθεί μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα, ευαισθησία, πόνο και εκροή υγρού. Ο ασθενής θα πρέπει ν’ ακολουθεί σχολαστικά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καθάρισμα και εφαρμογή φαρμακευτικής αγωγής τοπικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.
  • Επιστροφή σε ήπια δραστηριότητα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.
  • Προστασία των τομών της επέμβασης από ακούσιο τραυματισμό και σωστή υγιεινή.
  • Περιορισμό των κινήσεων που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την πληγή και τα ράμματα.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο καθόλη τη διάρκεια της επούλωσης αλλά και μετά την ολοκλήρωση της αποθεραπείας, δεδομένου του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου σε άλλη περιοχή του σώματος.

Η διαδικασία της αποθεραπείας μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και μήνες, έως ότου αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα των τομών, ενώ η εμφανής καλυτέρευση των ορίων της μπορεί και να πάρει ένα χρόνο. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, για να βελτιωθεί σημαντικά η εμφάνιση της ουλής, χρειάζεται ακόμη και δεύτερη χειρουργική επέμβαση.