Ρυτιδεκτομή (Facelift)

Γνωστή ως Facelift, η Ρυτιδεκτομή είναι μία χειρουργική διαδικασία που βελτιώνει τα εμφανή σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο και το λαιμό, όπως βαθιές ρυτίδες κάτω από τα κάτω βλέφαρα, κατά μήκος της μύτης προεκτεινόμενες έως τις γωνίες των χειλιών, το «σακούλιασμα» του δέρματος στο κέντρο του προσώπου, το διπλοσάγωνο από την περίσσιαλίπους που έχει κρεμάσει ή εξαφανιστεί, το χαλαρό δέρμα και το υπερβάλλον λίπος κάτω από τα μάγουλα και το σαγόνι, την απώλεια του νεανικού περιγράμματος του προσώπου εξαιτίας της βαρύτητας, κληρονομικών παραγόντων, περιβαλλοντικών και άγχους.

Στη διαδικασία ανανέωσης του προσώπου με τη Ρυτιδεκτομή, συνήθως πραγματοποιείται και ανόρθωση του μετώπου και βλεφαροπλαστική.

Η Ρυτιδεκτομή δεν αλλάζει ριζικά την εμφάνιση του προσώπου και φυσικά δε σταματά τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Πρόκειται για μία διαδικασία που πραγματοποιείται μόνο χειρουργικά, τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά άλλων, μη χειρουργικών μεθόδων, οι οποίες ωστόσο βοηθούν την καθυστέρηση του χρόνου που θα κριθεί ως απαραίτητη η Ρυτιδεκτομή.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι

Για να θεωρηθεί κάποιος ιδανικός υποψήφιος για Ρυτιδεκτομή θα πρέπει:

  • Να είναι υγιής και να μην πάσχει απ’ οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση που μπορεί να παρεμποδίσει την αποθεραπεία.
  • Να μην είναι καπνιστής ή να μπορεί να μειώσει/διακόψει το κάπνισμα για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση.
  • Να έχει θετική στάση και ρεαλιστικούς στόχους αναφορικά με το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Τα βήματα της επέμβασης

Στην κλασική διαδικασία της Ρυτιδεκτομής περιλαμβάνονται η Ολική Αναισθησία, την επιλογή της οποίας θα επιλέξει ο χειρουργός σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο, ή επίσης Τοπική Αναισθησία και Μέθη καθώς και άλλες διαδικασίες που μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της Ρυτιδεκτομής, όπως:

  • Εμφυτεύματα προσώπου για να τονωθούν οι γραμμές του προσώπου
  • Μοσχεύματα μαλακών ιστών για τον ανασχηματισμό της δομής του προσώπου
  • Τεχνικές Resurfacing για τη βελτίωση του τόνου και της υφής του δέρματος του προσώπου
  • Μείωση ρυτίδων με ενέσιμα υλικά (λίπος ή εμφυτεύματα)

Ο γιατρός επίσης θα επιλέξει το είδος της Ρυτιδεκτομής, ανάλογα με την έκταση και τις αλλαγές που επιθυμεί να δει η ενδιαφερόμενη στο πρόσωπό της, ανάμεσα σε παραδοσιακή Ρυτιδεκτομή, περιορισμένη Ρυτιδεκτομή ή Ανόρθωση λαιμού.

Η κλασική, παραδοσιακή Ρυτιδεκτομή εκτείνεται από τη γραμμή των μαλλιών στους κροτάφους, συνεχίζει γύρω από τα αυτιά και καταλήγει στο κάτω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Ενδέχεται να επιλεγεί και μία δεύτερη τομή κάτω από πηγούνι για να βελτιώσει την εικόνα του γερασμένου λαιμού. Κατά τη διαδικασία της επέμβασης ανασχηματίζεται το πρόσωπο, το σαγόνι και ο λαιμός, επανατοποθετείται ο υποκείμενος ιστός και ανορθώνονται τα κατώτερα στρώματα του προσώπου και των μυών. Το δέρμα τεντώνεται και απομακρύνεται η περίσσια δέρματος. Το πρόσωπο επανακτά το περίγραμμά του και οι έντονες ρυτίδες λειαίνονται σε λεπτές γραμμές.

Ως εναλλακτική του παραδοσιακού Facelift ακολουθείται η μέθοδος των περιορισμένων τομών στο μέτωπο και γύρω από τ’ αυτιά και πιθανόν στην περιοχή των κάτω βλεφάρων.

Εάν στη Ρυτιδεκτομή έχει προγραμματιστεί και ανόρθωση λαιμού, η τομή ξεκινά στο μπροστινό μέρος του λοβού του αυτιού και αναδιπλώνεται πίσω από τα αυτί καταλήγοντας στο κάτω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Με την τομή αυτή διορθώνεται το διπλοσάγωνο, τεντώνεται το χαλαρό δέρμα του λαιμού και απομακρύνεται η συσσώρευση λίπους κάτω από το σαγόνι, ενώ μπορεί να αποκατασταθεί και ο τόνος του λαιμού συνολικά.

Με την ολοκλήρωση της Ρυτιδεκτομής, ο χειρουργός «κλείνει» τις τομές στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής και στις φυσικές πτυχώσεις και γραμμές του προσώπου και των αυτιών.

Η όψη του προσώπου επανέρχεται πλήρως και γίνεται ορατή μόλις απομακρυνθεί το οίδημα και οι μώλωπες (2-3 εβδομάδες). Τα τελικά αποτελέσματα αποκαθιστούν τη νεανική όψη και βοηθούν στην αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Τα αποτελέσματα της Ρυτιδεκτομής

Σε όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας, το άτομο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό ώστε να μην ασκείται πίεση ή να τραυματίζεται η χειρουργημένη περιοχή, ενώ θα πρέπει ν’ ακολουθεί σχολαστικά τις οδηγίες του χειρουργού που θα το βοηθήσουν να αποθεραπευτεί πλήρως, χωρίς παρενέργειες και στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Συνήθως χρειάζονται κάποιοι μήνες για να γίνει ορατό το τελικό αποτέλεσμα της Ρυτιδεκτομής, ενώ η διατήρηση του ανανεωμένου δέρματος και της νεανικής επιδερμίδας χρειάζεται τη φροντίδα του ατόμου, με συνεχή προστασία από τον ήλιο και τήρηση των κανόνων της υγιεινής διαβίωσης, αλλά και με κάποια αγωγή αντιγήρανσης.