Ωτοπλαστική

Η επέμβαση στ’ αυτιά, γνωστή και ως ωτοπλαστική, βελτιώνει το σχήμα, τη θέση ή και την αναλογία τους, αποκαθιστώντας μεγαλύτερα του κανονικού σε μέγεθος αυτιά ή και πιο πεταχτά. Η ωτοπλαστική μπορεί να διορθώσει τη δομή του αυτιού που υπάρχει από τη γέννηση του ατόμου και γίνεται ορατή με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξή του ή να θεραπεύσει κακοσχηματισμένα αυτιά εξαιτίας τραυματισμών.

Στην ωτοπλαστική δημιουργείται ένα φυσιολογικό σχήμα και επέρχεται η καλύτερη δυνατή αναλογία του αυτιού με το πρόσωπο. Η διόρθωση αυτή μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση και στην αυτοεκτίμηση του ατόμου. Στην επέμβαση μπορούν να αντιμετωπιστούν:

Υπερβολικά μεγάλα αυτιά –μία σπάνια κατάσταση που αποκαλείται μακρωτία.

Προεξέχοντα (πεταχτά) αυτιά από τη μία ή και από τις δύο πλευρές του προσώπου, που δε συνδέονται με απώλεια της ακοής.

Μη επιτυχής επέμβαση ωτοπλαστικής και δυσαρέσκεια του ατόμου για το αποτέλεσμα, που θα οδηγήσει σε δεύτερο, διορθωτικό χειρουργείο.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι

Παιδιά που θεωρούνται καλοί υποψήφιοι για ωτοπλαστική είναι:

  • Υγιή παιδιά, χωρίς προβλήματα υγείας ή χρόνιες λοιμώξεις στ’ αυτιά που υποτροπιάζουν ή δε θεραπεύονται σωστά.
  • Στην ηλικίατων 7 ετώνή όταν ο χόνδρος του αυτιού έχει σταθεροποιηθεί αρκετά για να υποστεί σχετική διόρθωση.
  • Συνεργάσιμα παιδιά και ικανά να συμμορφώνονται στις οδηγίες του γιατρού.
  • Παιδιά ικανά να επικοινωνούν καλά ό,τι αισθάνονται και συγκατατίθενται στην απόφαση να προβούν σε ωτοπλαστική.

Έφηβοι και ενήλικες που θεωρούνται καλοί υποψήφιοι για ωτοπλαστική είναι:

  • Υγιή άτομα, χωρίς προβλήματα υγείας ή χρόνιες λοιμώξεις στ’ αυτιά που υποτροπιάζουν ή δε θεραπεύονται σωστά.
  • Μη καπνιστές ή ασθενείς πρόθυμοι να διακόψουν ή να μειώσουν το κάπνισμα για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο.
  • Άτομα με θετική στάση και συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους ως προς τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η επέμβαση επαναφέρει το σχήμα του αυτιού και μπορεί στον ενήλικα να γίνει με τοπική αναισθησία. Στα παιδιά, τα οποία αισθάνονται άσχημα από τις αντιδράσεις στο περιβάλλον του σχολείου ή του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, μπορούμε να συζητήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η ωτοπλαστική, από την ηλικία των 7 ετών, οπότε και η επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.

Κατά την επέμβαση γίνεται μια τομή πίσω από το αυτί και αφαιρείται περίσσια δέρματος ή και χόνδρου, τροποποιείται ο χόνδρος για την αλλαγή του σχήματος και σταθεροποιούνται οι αλλαγές με την τοποθέτηση ραμμάτων. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με επιμελή αιμόσταση και συρραφή των τραυμάτων με ράμματαπου απορροφώνται. Με την ολοκλήρωση, τοποθετείται επίδεσμος που παραμένει για 3-7 ημέρες. Κατόπιν του χρόνου αυτού, απαιτείται η χρήση μιας πλατειάς κορδέλας κατά τις βραδινές ώρες και τον ύπνο για 6 μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί ν’ αντιμετωπιστούν μ’ ένα δεύτερο, επαναληπτικό χειρουργείο.

Πιθανότητα υποτροπής

Ο χόνδρος του αυτιού διαθέτει «μνήμη», εξαιτίας της οποίας ενδέχεται να προκληθεί υποτροπή, δηλαδή να επιστρέψει μερικώς ή ολικώς στο παλιό του σχήμα. Το ενδεχόμενο αυτό κυμαίνεται σε ποσοστό 10% με 15%.

Τι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Κατά τη διάρκεια της επούλωσης και αποθεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με την αντισηψία για την αποφυγή φλεγμονής. Επίσης, η χρήση γυαλιών (διορθωτικών ή και ηλίου) επιτρέπεται μόνο όταν αυτά δεν ενοχλούν.