Αποκατάσταση σε απώλεια κιλών

Η χειρουργική αποκατάσταση της εικόνας του σώματος - του υπερβάλλοντος δέρματος και του λίπους που έχουν χαλαρώσει και «κρεμάσει» έπειτα από τη μεγάλη απώλεια βάρους - επαναφέρει το σχήμα του σώματος προσφέροντας μία εμφάνιση με ομαλά περιγράμματα και καλύτερη συνολικά εικόνα.

Η μείωση βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον άνθρωπο που την επιτυγχάνει, ωστόσο το υπερβάλλον λίπος «ξεχειλώνει» το δέρμα και τους ιστούς, που χάνουν την ελαστικότητά τους και την ιδιότητά τους να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους όταν μειωθεί το βάρος του σώματος.

Έτσι, μία πλαστική χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης έπειτα από απώλεια μεγάλου βάρους μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ανόρθωση προσώπου (facelift-λίφτινγκ): αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του προσώπου, των σιαγόνων και του λαιμού.
 • Ανόρθωση μαστών: αντιμετωπίζει τη χαλάρωση των μαστών.
 • Κοιλιοπλαστική: απομακρύνει την περίσσια δέρματος που κρέμεται κάτω από την κοιλιά.
 • Ανόρθωση του κάτω μισού του σώματος (lowerbodylift): αντιμετωπίζει την κοιλιά που «κρέμεται», του χαλαρούς γλουτούς (ψωμάκια) και τη χαλάρωση της έξω επιφάνειας των μηρών.
 • Ανόρθωση της έσω επιφάνειας των μηρών: αντιμετωπίζει τη χαλάρωση στο εσωτερικό των μηρών.
 • Βραχιονοπλαστική: απομακρύνεται η περίσσια δέρματος στην περιοχή των βραχιόνων (μπράτσα).

Οι ιδανικοί υποψήφιοι

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι για αποκατάσταση έπειτα από απώλεια μεγάλου σωματικού βάρους θα πρέπει να είναι:

 • Ενήλικες, οι οποίοι έχασαν πολλά κιλά και έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους για τουλάχιστον 6 μήνες, έχουν φυσιολογικές εξετάσεις θρέψης (λευκώματα) και είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ψυχολογικά.
 • Απολύτως υγιείς ενήλικες, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους από την επέμβαση.
 • Μη καπνιστές, ή πρόθυμοι να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα για 2 με 3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο, μια που η νικοτίνη εμποδίζει την επούλωση.
 • Άτομα με ρεαλιστικούς στόχους ως προς τα αποτελέσματα της επέμβασης.
 • Άτομα που έχουν αυτοδεσμευτεί ν’ ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση.

Πιθανοί κίνδυνοι και πληροφορίες ασφαλείας

Η αναμόρφωση της εικόνας του σώματος, με ομαλά περιγράμματα και χωρίς υπερβάλλον λίπος και δέρμα, περιλαμβάνει ορισμένους κινδύνους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η αιμορραγία, η συλλογήυγρού, μειωμένη ικανότητα για επούλωση ουλών –τομών, νέκρωση καιαπώλεια δέρματος, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή, εκτεταμένες ή διευρυμένες ουλές, μούδιασμα ή άλλες αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος, κ.ά..

Όλες αυτές οι πιθανές παρενέργειες από την επέμβαση θα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς με τον γιατρό και ν’ απαντηθούν τυχόν απορίες που αφορούν στην εγχείρηση και στην περίοδο της αποθεραπείας

Η περίοδος της αποθεραπείας

Σε όλη την περίοδο της αποθεραπείας μετά το χειρουργείο αποκατάστασης του περιγράμματος του σώματος ή και του προσώπου, θα πρέπει ο ασθενής να φορά τους ελαστικούς επιδέσμους ή τον κορσέ που θα εφαρμόσει ο χειρουργός με την ολοκλήρωση της επέμβασης. Επίσης, πολύ μικροί, λεπτοί σωλήνες που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα προς το τέλος της επέμβασης, παροχετεύουν προσωρινά περίσσιααίματος ή υγρών μέχρι να σταματήσει η παραγωγή τους, οπότεκαι θα αφαιρεθούν.

Ο γιατρός δίνει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που περιλαμβάνουν τη φροντίδα της χειρουργημένης περιοχής και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και ν’ αναφέρει στο γιατρό του οτιδήποτε τον απασχολεί αναφορικά με την υγεία του, ενώ θα πρέπει να αποφεύγει το σκύψιμο, το σήκωμα βάρους και το τέντωμα μέχρι ο πλαστικός χειρουργός να του επιτρέψει να επανέλθει στους καθημερινούς του ρυθμούς και συνήθειες.

Για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης στην περιοχή των ποδιών θα χρειαστεί να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατάει συχνά, ενώ απαραίτητη είναι και η λήψη άφθονων υγρών και επίσης θα πρέπει να φορά ειδικές κάλτσες συμπίεσης για 1 με 2 εβδομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί όλες τις οδηγίες του γιατρού του σχολαστικά. Είναι ουσιώδες και συμβάλλει τα μέγιστα σ’ ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης

Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά αμέσως μετά την επέμβαση, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα χρειάζονται ακόμη και δύο χρόνια ή και περισσότερο για να διαμορφωθούν. Οι ουλές, που θα είναι πάντα ορατές ακόμη και αν εξασθενήσουν με την πάροδο των χρόνων, αποτελούν κομμάτι της επέμβασης που θα πρέπει ο ασθενής να αποδεχτεί. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να δει φωτογραφίες «πριν-μετά» παρόμοιων περιστατικών για να διαμορφώσει σωστή εικόνα του τι θα πρέπει να αναμένει και στη δική του περίπτωση.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης συνήθως κρατούν επί μακρόν, αρκεί το άτομο να διατηρεί ένα σταθερό βάρος σώματος στα πλαίσια των φυσιολογικών ορίων και να παραμένει δραστήριο σωματικά. Με την πάροδο του χρόνου και το γήρας, οι ιστοί και το δέρμα χαλαρώνουν και πάλι, χωρίς όμως να χάνεται το περίγραμμα του σώματος που επετεύχθη με την επέμβαση.

Ο ενδιαφερόμενος για την επέμβαση θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τελικό αποτέλεσμα και ίσως χρειαστεί και άλλη επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό σχήμα σώματος. Η σωστή τήρηση των οδηγιών του γιατρού από τον ασθενή είναι μείζονος σημασίας για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μην ξεχνά να είναι επιμελής με τη φροντίδα των τομών, τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και την προστασία της περιοχής από πίεση, βάρος και τάση.