Laser- Φωτοανάπλαση

Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του, παρουσιάζει χαλάρωση, εμφανίζονται ρυτίδες, αλλοιώνεται το χρώμα του και χάνει τη νεανικότητά του. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, τις ορμονικές μεταβολές, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμααλλά και στην ελλιπή ή λανθασμένη περιποίηση του.

Η σταδιακή γήρανση του δέρματος γίνεται αντιληπτή στο πρόσωπο, στα χέρια, στο λαιμό και στο ντεκολτέ και ξεκινά από την ηλικία των 28 ετών, όπου οι άμυνες του οργανισμού και η παραγωγή του κολλαγόνου αρχίζουν να μειώνονται. Η ενυδάτωση και ο καθαρισμός του δέρματος βοηθούν έως ένα βαθμό στην αναχαίτιση των σημαδιών της γήρανσης.

Σήμερα με τις σύγχρονες μεθόδους έχουμε τη δυνατότητα να "ξυπνήσουμε" το μηχανισμό ανάπλασης του δέρματος.

Η ανάπλαση του δέρματος με τη χρήση Laser μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες του προσώπου, τις ουλές και τα ψεγάδια, ενώ οι νέες τεχνικές Laser προσφέρουν πλέον στον πλαστικό χειρουργό πολύ καλό έλεγχο στην ανάπλαση του δέρματος, με εξαιρετική ακρίβεια και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητες περιοχές του δέρματος.

Το Laser μπορεί να βελτιώσει σημάδια του προσώπου, όπως:

 • Λεπτές γραμμές ή ρυτίδες γύρω ή κάτω από τα μάτια, το μέτωπο ή το στόμα.
 • Ουλές από ακμή ή ανεμοβλογιά.
 • Δέρμα που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία Facelift (ανόρθωση προσώπου).
 • Γερασμένο ή κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα.
 • Δυσχρωμίες.
 • Δερματικά σημάδια από τη γέννηση.

Πώς λειτουργεί

Το Laserδεν είναι τίποτε άλλο από τη χρήση δέσμης φωτός. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί το Laser για να κατευθύνει μικρές, συμπυκνωμένες δέσμες παλλόμενου φωτός σε μη φυσιολογικά σημεία του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται το ανεπιθύμητο κατεστραμμένο δέρμα, ένα στρώμα τη φορά, με εξαιρετική ακρίβεια. Το Laser που χρησιμοποιείται στην ανάπλαση του δέρματος απομακρύνει την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, την επιδερμίδα, και στη συνέχεια διεγείρει τη διαδικασία ανάπτυξης νέων ινών κολλαγόνου στην αμέσως επόμενη στοιβάδα, το χόριο. Μόλις η περιοχή επουλωθεί πλήρως, το νέο δέρμα που σχηματίζεται είναι πολύ πιο μαλακό και σφριγηλό, βελούδινο στην υφή και με λιγότερες δυσχρωμίες.

Ποιοι ίσως δεν έχουν καλά αποτελέσματα με Laser ανάπλασης προσώπου;

Το Laser μπορεί να μην είναι καλή επιλογή σε άτομα που έχουν:

 • Ενεργή ακμή.
 • Πολύ σκούρο δέρμα (το σκούρο δέρμα κινδυνεύει από ακόμη πιο σκούρες περιοχές χρώματος –υπέρχρωση- γι’ αυτό και πριν και μετά τη θεραπεία με Laser εφαρμόζεται λευκαντική κρέμα).
 • Βαθιές ρυτίδες.
 • Χαλαρό δέρμα ή δέρμα που περισσεύει.
 • Ιστορικό δερματοπαθειών ή υπερτροφικών ουλών.
 • Ιστορικό απλού έρπητα στο πρόσωπο (μπορεί να απαιτηθεί ειδική αντιερπητική αγωγή προληπτικά).

Μετά τη θεραπεία

Μόλις ολοκληρωθείη θεραπεία με Laser, ο πλαστικός χειρουργός θα εφαρμόσει ειδικές προστατευτικές γάζες στην περιοχή για να προστατεύσει τους θεραπευμένους ιστούς ή ειδικές αλοιφές. ΟΙ αλλαγές των γαζών και η εφαρμογή τοπικής φαρμακευτικής αγωγής θα χρειαστεί για την επιτάχυνση της επούλωσης.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πλένετε την περιοχή δύο με πέντε φορές με το ειδικό υγρό που εκείνος θα σας συστήσει.

Μόλις η περιοχή επουλωθεί πλήρως, θα πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά αντηλιακή προστασία, το βαθμό και το είδος της οποίας θα σας συστήσει ο γιατρός σας προκειμένου να σας προστατεύσει πλήρως από τη βλαβερή επίδραση του ήλιου.

Είναι επίσης πιθανόν να πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά άφθονο ενυδατικό προϊόν.

Η περιοχή που έχει θεραπευθεί με λέιζερ αναμένεται να ξεφλουδίσει. Αμέσως μετά, το ανανεωμένο δέρμα θα έχει ροζ όψη, η οποία όμως θα ανοίξει χρωματικά σε διάστημα δύο έως τριών μηνών, αλλά θα επιμείνει ίσως περισσότερο σε άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.

Συμβουλές για γρηγορότερη επούλωση:

 • Κοιμηθείτε τη νύχτα με λίγο ανασηκωμένο μαξιλάρι.
 • Χρησιμοποιείτε κρύες κομπρέσες με χαμομήλι.
 • Χρησιμοποιείστε παγοκύστη κατά τη διάρκεια της πρώτης ή και της δεύτερης μέρας για να απομακρύνετε το οίδημα και τη δυσφορία.
 • Σταματήστε το κάπνισμα. Ο καπνός δυσχεραίνει και περιπλέκει τη διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης του δέρματος.
 • Με την αποθεραπεία της περιοχής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό μέικ απ. Δοκιμάστε ένα μέικ απ με βάση το πράσινο (ιδιαίτερα εάν το δέρμα ροδίζει) και μη λιπαρό.