Γάμπες

Η λιποαναρρόφηση απομακρύνει το περιττό λίπος του σώματος βελτιώνοντας το περίγραμμα και τις διαστάσεις του. Η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής (κοιλιοπλαστική, αισθητικές επεμβάσεις στο μαστό κ.λπ.) και χρησιμοποιείται για να περιορίσει τοπικά το περιττό λίπος στους μηρούς, τους γλουτούς και τους γοφούς, το άνω τμήμα των χεριών (μπράτσα), την πλάτη, τη μέση και την κοιλιά, το εσωτερικό των γονάτων, τις κνήμες και μέρη του προσώπου, όπως λαιμό, μάγουλα και πηγούνι.

Τι δεν κάνει η λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι θεραπεία για την παχυσαρκία και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη σωστή δίαιτα και την άσκηση. Επίσης, αποτελεί θεραπεία για την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση του δέρματος μόνο με ειδικές τεχνικές και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική στις γάμπες

Τα περισσότερα προβλήματα στα πόδια των γυναικών προκαλούνται από τη συσσώρευση τοπικού λίπους, το οποίο αλλοιώνει το σχήμα, τη συμμετρία και τη γενική εικόνα τους.

Οι σύγχρονες μέθοδοι της πλαστικής χειρουργικής δημιουργούν με μία επέμβαση λεπτά, καλοσχηματισμένα πόδια - μηρούς, γόνατα και γάμπες.

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική, αποτελούν πλέον καθιερωμένες μεθόδους βελτίωσης της εικόνας των ποδιών, ενώ ειδικότερα η λιπογλυπτική στη γάμπα μπορεί να αναδείξει την καμπυλότητά της και την ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή γύρω και πάνω από τους αστραγάλους, καθώς επίσης και να τονίσει την καμπυλότητα της γάμπας με μεταφορά λίπους αποφεύγοντας έτσι και τη χρήση προθέσεων.

Πριν το χειρουργείο

Για τη σωστή προετοιμασία του χειρουργείου, ο γιατρός και η ενδιαφερόμενη για την επέμβαση θα πρέπει να έχουν μία μακρά συνάντηση, στην οποία θα παρουσιαστεί με λεπτομέρεια η επέμβαση, οι πιθανοί κίνδυνοι και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Κατά την ιατρική εξέταση θα εξεταστεί πλήρως το αρτηριακό και φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων, θα διερευνηθεί το ιστορικό πιθανών κιρσών ή θρομβώσεων, και εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη, προγραμματίζεται το χειρουργείο. Στην περίπτωση όπου ο γιατρός εντοπίσει κάποιον ανασταλτικό παράγοντα, θα πρέπει να ακολουθήσει εκτίμηση του φλεβικού κυρίως δικτύου, με εξέταση Triplex ή και με επίσκεψη και σύμφωνη γνώμη του αγγειοχειρουργού.

Οι μέθοδοι

Τόσο η λιποαναρρόφηση όσο και η λιπογλυπτική αποτελούν και οι δύο χειρουργικές τεχνικές αφαίρεσης λιποκυττάρων από το ανθρώπινο σώμα. Στη λιποαναρρόφηση η αφαίρεση πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών λεπτών σωλήνων και αρνητικής πίεσης. Στη λιπογλυπτική, η οποία αποτελεί κομμάτι της λιποαναρρόφησης, τα ρύγχη των μικρών σωλήνων έχουν μικρότερη διάμετρο και ειδικά στόμια, έτσι ώστε να μπορεί ο πλαστικός χειρουργός ν’ αφαιρεί λίπος και από βαθύτερα στρώματα αλλά και από πιο επιφανειακά.  Ο γιατρός είναι υπεύθυνος να επιλέξει μία από τις δύο μεθόδους ή και τις δύο για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο χειρουργείο

Ο χειρουργός πριν το χειρουργείο, σχεδιάζει προσεκτικά τις περιοχές του ποδιού στις οποίες θα γίνει η επέμβαση, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε όλο το κάτω άκρο (μηροί, γόνατα, γάμπες), ή η διάρκειά της περιορίζεται στις δύο ώρες εάν αφορά μόνο τις γάμπες. Μετά το τέλος της επέμβασης και πριν ακόμα ξυπνήσει η ασθενής, τοποθετείται ειδικός κορσέςπου καλύπτει όλη την περιοχή από τα δάκτυλα των ποδιών έως τη μέση, μαζί με κάλτσες κατά της φλεβίτιδας. Στη χειρουργημένη περιοχή και για τις πρώτες μόνο ημέρες μετά το χειρουργείο ενδέχεται να ρέει μικρή ποσότητα υγρού από ορισμένες μικρές τομές –μικρότερες από μισό εκατοστό –οι οποίες παραμένουν για λίγες μόνο ημέρες, ενώ η ασθενής παραμένει στην κλινική το πολύ για ένα βράδυ και την επομένη του χειρουργείου επιστρέφει στο σπίτι της.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση η χειρουργημένη περιοχή παρουσιάζει πρήξιμο, το οποίο παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, την αποφυγή δηλαδή του οιδήματος και τη σημαντική μείωση του πόνου, είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή του κορσέ. Η χειρουργημένη ασθενής θα υπομείνει για τουλάχιστον 4 με 5 εβδομάδες την κατάσταση αυτή, δεδομένου ότι τα πόδια είναι μία περιοχή του σώματος από την οποία υποχωρεί το πρήξιμο με σχετική δυσκολία, λόγω της όρθιας στάσης. Οι ουλές από την επέμβαση είναι ουσιαστικά ασήμαντες, ειδικά εάν ο γιατρός είναι έμπειρος και τις τοποθετήσει στις φυσικές πτυχές του δέρματος. Το τελικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί 2 με 3 μήνες για να διαφανεί, το οποίο όμως εξαλείφει την όποια ταλαιπωρία και τελικά δικαιώνει την απόφαση της γυναίκας.

Επιπλοκές

Κάθε χειρουργική επέμβαση αποτελεί μία διαδικασία κατά την οποία ενδέχεται, ακόμη και σε πολύ μικρό βαθμό, να υπάρξει κάποια, έστω και μικρή, επιπλοκή. Ωστόσο, οι κίνδυνοι περιορίζονται σημαντικά εάν η επέμβαση γίνει από έμπειρο πλαστικό χειρουργό με εξειδίκευση στην λιποαναρρόφηση.

Οι βασικές επιπλοκές που υπάρχουν σε κάθε επέμβαση είναι αυτές της αιμορραγίας ή και της λοίμωξης. Στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης αλλά και κάθε μακρόχρονου χειρουργείου, μία άλλη σημαντική επιπλοκή είναι αυτή της φλεβικής θρόμβωσης, η οποία προκαλείται από τη «στάση» του αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ωστόσο, οι επιπλοκές αυτές μπορούν να εξαλειφθούν από τέτοιας φύσης επεμβάσεις, ενώ χρειάζεται συνεχής προσοχή και χρήση αντιπηκτικών.

Για μόνιμο αποτέλεσμα

Μετά την επέμβαση και την ολοκλήρωση της φάσης της αποθεραπείας, η διατήρηση της εικόνας που έχει επιτύχει με το χειρουργείο, επαφίεται στα χέρια του ίδιου του ατόμου που έκανε την επέμβαση. Θα πρέπει λοιπόν για τον σκοπό αυτό να διατηρεί ένα καλό σωματικό βάρος μέσα από τη σωστή διατροφή και την τακτική, ενδεδειγμένη άσκηση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ειδικά τον πρώτο καιρό, να γίνεται σωστό μασάζ στις χειρουργημένες περιοχές. Το σωστό μασάζ είναι απαραίτητο σε όλες τις επεμβάσεις λιποαναρρόφησης, κρίνεται όμως ακόμη πιο απαραίτητο στη λιποαναρρόφηση στις γάμπες. Αυτή η τόσο σημαντική λεπτομέρεια για την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος είναι επιβεβλημένο να τονίζεται στις γυναίκες. Η επιμελής εφαρμογή μασάζ με μία καλή ενυδατική κρέμα επιτυγχάνει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με απουσία μικροανωμαλιών. Όσο περισσότερο συνεπής είναι η γυναίκα με αυτή την υποχρέωση, τόσο ταχύτερα θα υποχωρήσει το πρήξιμο και η ασθενής θα απολαύσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.