Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί η επέμβαση της αποκατάστασης να συγκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την πορεία της νόσου γενικά, καθώς και την τοπική υποτροπής της;

Έχει αποδειχθεί ότι η επιβίωση της γυναίκας παραμένει παρόμοια είτε αυτήκάνει είτε δεν κάνει αποκατάσταση μαστού. Σε γενικές γραμμές, εφόσον η μαστεκτομή γίνει σωστά και σε υγιή όρια, η αποκατάσταση δεν επηρεάζει την υποτροπή ούτε τη διαφοροποιεί συγκριτικά με τη μη αποκατάσταση. Με τη χρήση του υπερηχογραφήματος και του MRI (μαγνητική τομογραφία) μπορούμε να δούμε και πίσω από προθέσεις ή και μέσα σε κρημνούς, γεγονός που επιτρέπει τον έλεγχο όλης της περιοχής χωρίς προβλήματα.Δυστυχώς η τοπική υποτροπή μετά από μαστεκτομή υποδηλώνει περισσότερο την επιθετικότητα της νόσου που ίσως σύντομα γενικευθεί παρά κάποιο άλλο τοπικό αίτιο.

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή της τεχνικής αποκατάστασης που θα ακολουθηθεί;

Για να επιλεγεί η σωστή τεχνική θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά διαφορετικά δεδομένα, όπως τα στοιχεία του όγκου, το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς, η ανάγκη άλλων θεραπειών ή το ιστορικό ανάλογων θεραπειών στο παρελθόν, ο σωματότυπος της γυναίκας, το σχήμα και το μέγεθος του άλλου μαστού, ηπιθανότητα μαστεκτομής στον άλλο μαστό, ο πιθανός έλεγχος για φορεία των γονιδίων BRCA 1 και 2 ή άλλου τύπου κληρονομούμενου καρκίνου μαστού, η εργασία και τα ενδιαφέροντα της γυναίκας, η ηλικία της και η κατάσταση της υγείας της και φυσικά οι δικές τηςεπιθυμίες αλλά και του συντρόφου της και η οικονομική και ασφαλιστική της κατάσταση.

Η αποκατάσταση του μαστού προκαλεί δυσκολίες στις μετέπειτα θεραπείες;

Η επιτυχημένη αποκατάσταση του μαστού δεν επηρεάζει τις άλλες θεραπείες.  Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγεται η ακτινοβόληση αποκατεστημένων μαστών καθώς μειώνεται η τελική ποιότητα της αποκατάστασης.  Στην περίπτωση αποκατάστασης με πρόθεση, η πιθανή λοίμωξή της μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη άλλων θεραπειών, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο να αποφευχθούν επιπλοκές, ιδίως στην άμεση αποκατάσταση, σε γυναίκες που θα χρειαστούν μετεγχειρητικές θεραπείες. Επίσης είναι καίριας σημασίας η συνεννόηση όλων των μελών της ομάδας που πρέπει να εμπλέκεται στη φροντίδα της γυναίκας (ογκολόγος χειρουργός, παθολόγος ογκολόγος, πλαστικός χειρουργός, ακτινοθεραπευτής, παθολογοανατόμος), για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.  

Ποιά είναι η τάση των γυναικών που υποβάλλονται σε μαστεκτομή;  Επιλέγουν την άμεση ή την απώτερη αποκατάσταση;

Η επιλογή των γυναικών σχετίζεται πολύ στενά με το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, καθώς και με την ηλικία. Νέες, εργαζόμενες και απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγουν συνήθως την άμεση αποκατάσταση ενώ μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και γυναίκες χωρίς ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, επιλέγουν συνήθως απώτερη ή καθόλου αποκατάσταση.  Επίσης πολύ σημαντική για τη γυναίκα είναι και η καθοδήγηση που θα έχει από τον ογκολόγο-χειρουργό, με τον οποίο συνδέεται συνήθως, όπως είναι φυσικό, με βαθειά σχέση εμπιστοσύνης. 

Πότε και με ποιούς τρόπους γίνεται η αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω;

Η αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω μπορεί να γίνει στο πρώτο χειρουργείο αποκατάστασης μαστού ή σε χωριστό χειρουργείο μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του μαζικού κώνου.  Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα να γίνεται σε χωριστό χειρουργείο, αφού ο χρόνος και η βαρύτητα έχουν επιδράσει στον ένα ή και στους δύο μαστούς, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να αποκατασταθεί η θηλή σε σημείο διαφορετικό από το σημείο που θα αποτελέσει τελικά την κορυφή του μαζικού κώνου.  Στο χειρουργείο αυτό, που θα πρέπει να αποτελεί και την τελευταία φάση της αποκατάστασης, μπορεί κανείς να εφαρμόσει και μικροδιορθώσεις για το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. 

Η αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας από το απλό τατουάζ, που όμως δεν δημιουργεί ανάγλυφο αποτέλεσμα, τις προσθετικές πλαστικές θηλές που κολλούν στο δέρμα εξωτερικά χωρίς επέμβαση και τέλος την αποκατάσταση της θηλής με δερματικό κρημνό ή μόσχευμα και την αποκατάσταση της άλω με τατουάζ ή δερματικό μόσχευμα.  Η αποκατάσταση αυτή, αν και δεν αποκαθιστά την αισθητικότητα της θηλής, μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική από πλευράς αισθητικής δίνοντας στη γυναίκα σημαντικό μέρος της χαμένης της αυτοπεποίθησης σε σχέση με το σώμα της, ιδίως χωρίς ρούχα. Πολλές φορές και για το πιο φυσικό αποτέλεσμα θα πρόσθετε κανείς και τατουάζ για τη φυσικότερη προσέγγιση του χρώματος θηλής και άλω.

Ποια είναι η εικόνα του μαστού μετά την αποκατάσταση;  Υπάρχουν ουλές και που;

Η εικόνα του αποκατεστημένου μαστού μπορεί να παρουσιάζει μία κεντρική ουλή, η οποία τελικά κρύβεται κάτω από την αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω, μια οριζόντια ή λοξή γραμμή που χρησιμοποιήθηκε για τη μαστεκτομή και τέλος, σε περίπτωση χρήσης αυτόλογου ιστού, τμήμα δέρματος από άλλο σημείο του σώματος, συνήθως κοιλιά ή ράχη, που περιβάλλεται από κάποιες ουλές.  Η τελική εικόνα μπορεί να ποικίλει πολύ ανάλογα με το είδος της αποκατάστασης, τον άμεσο ή απώτερο χαρακτήρα της, τον τύπο της μαστεκτομής και τη χρήση της ακτινοθεραπείας. Πολλές φορές, ειδικά σε μικρούς περιφερικούς όγκους ή και προφυλακτική μαστεκτομή, η τελική εικόνα θα μπορούσε να πλησιάζει αυτήν της ανόρθωσης μαστού ή της αυξητικής μαστού, ειδικά αν ο ογκολόγος χειρουργός και ο πλαστικός χειρουργός μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες για τούτο τομές, που βέβαια θα κάνουν λίγο πιο πολύπλοκη την όλη διαδικασία, δίνοντας όμως ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η ασθενής είναι απαραίτητο να ενημερώνεται σχετικά για όλα όσα αφορούν στην αποκατάσταση και μεταξύ άλλων και για τα είδη της αποκατάστασης που προσφέρονται και ενδείκνυνται στην περίπτωσή της πριν από το χειρουργείο της μαστεκτομής.

Πριν υποβληθεί μια γυναίκα σε αποκατάσταση έχει τη δυνατότητα να δει φωτογραφίες γυναικών που έχουν ήδη κάνει την επέμβαση;

Εφόσον η ασθενής το επιθυμεί πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να δει φωτογραφίες από το αρχείο του γιατρού της, με διάφορα είδη αποκατάστασης σε ασθενείς παρόμοιων χαρακτηριστικών, από πλευράς ηλικίας, χαρακτηριστικών του όγκου, ιστορικού ακτινοθεραπείας και σωματότυπου. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μια καλή μαστεκτομή και μια αντίστοιχα καλή αποκατάσταση συνήθως ικανοποιούν την πλειονότητα των γυναικών.

Η πλαστική αποκατάσταση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ιδιωτικές ασφάλειες;

Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος της αποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στα ιδιωτικά καλύπτεται το σημαντικό κόστος των προθέσεων σιλικόνης, που ίσως απαιτηθούν. Οι περισσότερες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες σε γενικές γραμμές καλύπτουν την αποκατάσταση μαστού και την αμοιβή των γιατρών, ανάλογα με τον τύπο του συμβολαίου. Επίσης, θα ήταν καλό για την αποφυγή συγχύσεων, να επικοινωνεί προεγχειρητικά η ασθενής με την ασφαλιστική της εταιρία.