Ανόρθωση στήθους

Με την πάροδο του χρόνου και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που συντρέχουν στη ζωή μιας γυναίκας, με κυριότερες την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, τις αυξομειώσεις βάρους, το γήρας, τη βαρύτητα και την κληρονομικότητα, το γυναικείο στήθος χάνει τη νεανική του όψη, τη σφριγηλότητα και τη δερματική του ελαστικότητα.

Στην ανόρθωση μαστών, γνωστή και ως μαστοπηξία, ο πλαστικός χειρουργός «ανασηκώνει»τους μαστούς απομακρύνοντας το υπερβάλλον δέρμα και σφίγγοντας τον περιβάλλοντα ιστό, ώστε το στήθος να αποκτήσει νέο σχήμα και σφριγηλότητα. Στην ανόρθωση μαστών το αναδιαμορφωμένο, νεανικό και ανασηκωμένο στήθος αναζωογονεί την εικόνα του σώματος στο σύνολό της. Η επέμβαση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρήση προθέσεων μαστού (σιλικόνη). Αυτή την περίπτωση θα τη συζητήσουμε στην αυξητική μαστών.

Οι υποψήφιες για ανόρθωση μαστού

Ενδεχομένως να είστε ιδανική υποψήφια για ανόρθωση μαστών εάν:

 • Είστε απολύτως υγιείς και διατηρείτε ένα σταθερό βάρος.
 • Δεν καπνίζετε ή μπορείτε να μειώσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση.
 • Νιώθετε έντονη ενόχληση που το στήθος σας έχει χάσει τον όγκο και το σχήμα του.
 • Οι θηλές σας και οι άλω (το σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τη θηλή) είναικάτω από την πτυχή των μαστών.
 • Το δέρμα των μαστών έχει διαταθεί και οι άλω έχουν μεγαλώσει.
 • Ο ένας μαστός είναι πιο κάτω από τον άλλον.

Τι πρέπει να γνωρίζετε. Πληροφορίες ασφάλειας

Σε κάθε περίπτωση, η ανόρθωση μαστού είναι μία πλαστική χειρουργική επέμβαση που πρέπει να γίνεται μόνο εάν αποτελεί επιθυμία της ίδιας της γυναίκας, για τη δική της ικανοποίηση και όχι του συντρόφου της ή άλλων προσώπων. Επιπλέον, η γυναίκα που επιθυμεί να προβεί σε πλαστική χειρουργικήεπέμβαση ανόρθωσης μαστών θα πρέπει να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από την επέμβαση και ν’ αποφασίσει εάν αυτοί οι κίνδυνοι ή οι ενδεχόμενες επιπλοκές είναι γι’ αυτήν αποδεκτές. Ανάμεσα στους κινδύνους της επέμβασης αναφέρονται:

 • Αιμορραγία ή δημιουργία αιματώματος.
 • Μόλυνση.
 • Ελλιπής επούλωση των ουλών.
 • Διαφοροποίηση στην αίσθηση των θηλών ή των μαστών, μόνιμη ή προσωρινή.
 • Ασυμμετρία των μαστών.
 • Λιπώδης νέκρωση.
 • Συλλογή υγρού.
 • Πιθανή απώλεια μέρους ή όλης της θηλής και της άλω.
 • Φλεβική θρόμβωση, καρδιακές και πνευμονικές επιπλοκές.
 • Πιθανότητα επαναληπτικής επέμβασης.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στην ενδιαφερόμενη και να της λυθούν όλες οι πιθανές απορίες πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση αφορά στην υγεία της.

Τα αποτελέσματα της ανόρθωσης μαστών

Τα αποτελέσματα της επέμβασης ανόρθωσης μαστών είναι ορατά αμέσως μετά το χειρουργείο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα υποχωρεί το μετεγχειρητικό οίδημα και οι γραμμές της τομής θα ξεθωριάζουν, το σχήμα και η θέση των μαστών θα συνεχίζει να αποκαθίσταται. Τα τελικά αποτελέσματα και η ικανοποίηση από την επέμβαση συνήθως έρχονται σε διάστημα κάποιων μηνών μετά την επέμβαση.

Οι ενδιαφερόμενες για την επέμβαση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ουλές της τομής δεν εξαλείφονται ποτέπλήρως, αλλά υποχωρούν και ξεθωριάζουν σημαντικά, ενώ τα αποτελέσματα από την επέμβαση διαρκούν επί μακρόν. Με την πάροδο του χρόνου όμως, οι μαστοί συνεχίζουν ν’ αλλάζουν εξαιτίας της γήρανσης και της βαρύτητας.

Για να μπορέσει η γυναίκα που έχει προβεί σε ανόρθωση μαστών να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα καλά αποτελέσματα της επέμβασης θα πρέπει να μην αυξομειώνει το βάρος και να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αποθεραπεία μετά το χειρουργείο είναι σημαντική η προσεκτική τήρηση των οδηγιών του πλαστικού χειρουργού.

Η αποθεραπεία της ανόρθωσης μαστών

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά προκειμένου να επιταχυνθεί ο χρόνος επούλωσης και να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στις οδηγίες, μεταξύ άλλων, μπορεί να περιλαμβάνεται:

 • Ελαστικός επίδεσμος ή ειδικός στηθόδεσμος που να υποστηρίζει τους μαστούς και να βοηθά στη μείωση του οιδήματος.
 • Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή σε μορφή αλοιφής για την επούλωση και την αποφυγή ενδεχόμενης μόλυνσης.
 • Ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της επέμβασης για την αποφυγή τραυματισμών.

Ανόρθωση μαστών και εγκυμοσύνη

Η ανόρθωση μαστών είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθεί μετά την τεκνοποίηση. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στους μαστούς κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού συνήθως επηρεάζουν την εμφάνισή τους και μπορεί να μειώσουν ή και ν’ αντιστρέψουν τα καλά αποτελέσματα από μία επέμβαση ανόρθωσης μαστών. Επιπλέον, η αυξομείωση του βάρους από την εγκυμοσύνη και η σημαντική απώλεια κιλών μετά την ολοκλήρωσή της μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εμφάνιση των μαστών.

Είναι σημαντικό ν’ αναφέρετε στο χειρουργό σας οποιαδήποτε αλλαγή στους μαστούς σας, σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει.

Πολύ σημαντικό: Πριν από χειρουργική επέμβαση αύξησης μαστού είναι απαραίτητος ο έλεγχος των μαστών με ψηλάφηση και μαστογραφία και/ή υπερηχογράφημα μαστών.