Δερματικός ιστός

Η διαστολή του δερματικού ιστού είναι μία σχετικά απλή διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να «αναπτύξει» επιπλέον δέρμα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση οποιουδήποτε σημείου στο σώμα.

Ένας διατατήρας από σιλικόνη τοποθετείται κάτω από το δέρμα, κοντά στην περιοχή προς αποκατάσταση, ο οποίος γεμίζει σταδιακά με υγρό (φυσιολογικός ορός, αλατόνερο), προκαλώντας διάταση και ανάπτυξη του δέρματος. Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή, αλλά και σε δερματικές βλάβες εκ γενετής, από ατυχήματα ή επεμβάσεις.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για διαστολή δερματικού ιστού

Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως για την αποκατάσταση μαστού, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αρκετό δέρμα για να φιλοξενήσει ένα μόνιμο εμφύτευμα για την αποκατάσταση μιας φυσικής εμφάνισης. Οποιοσδήποτε λοιπόν χρειάζεται επιπλέον δέρμα για οποιαδήποτε αποκατάσταση, από βρέφη έως και ηλικιωμένοι, γυναίκες και άντρες, θεωρείται πιθανός υποψήφιος για την τεχνική της διαστολής δερματικού ιστού.

Αποτελεί επίσης επιλογή για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση δερματικών περιοχών στο κρανίο, όπου η τριχοφυΐα καθιστά δύσκολη την αντικατάσταση χαμένου δερματικού ιστού από άλλες περιοχές του σώματος.

Η διαστολή δερματικού ιστού δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις αποκατάστασης στο πρόσωπο και στο λαιμό, στα χέρια και στα πόδια.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Η διαστολήδερματικού ιστού προσφέρει μία επιπλέον τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα στη διάθεση των χειρουργών που έως τώρα περιορίζονταν στην αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών με δερματικούς κρημνούς και δερματικά μοσχεύματα:

  • Η διαστολή προσφέρει αρμονικό ταίριασμα στο χρώμα, στην υφή και στο τριχωτό.
  • Εμφανίζεται περιορισμένος κίνδυνος νέκρωσης της περιοχής, δεδομένου ότι το δέρμα «συνδέεται» με τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα της δότριαςπεριοχής.
  • Λιγότερο εμφανείς ουλές, επειδή το δέρμα δε μετακινείται από μία περιοχή σε μία άλλη.

Στα μειονεκτήματα αναφέρεται:

  • Ο μακρύς χρόνος που χρειάζεται να αναπτυχθεί το επιπλέον δέρμα και το πρόσθετο χειρουργείο αποτελούν τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα της μεθόδου. Ανάλογαμε την περιοχή προς αποκατάσταση, η διαστολήμπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού, ο διατατήρας δημιουργεί μία μάλλον αντιαισθητική διόγκωση, η οποία στην περίπτωση του μαστού μπορεί να μην είναι ενοχλητική, γίνεται όμως ιδιαίτερα αισθητή σε άλλες περιοχές, όπως στο κρανίο. Επιπλέον, η όλη διαδικασία χρειάζεται συχνές επισκέψεις στον χειρουργό.

Πιθανοί κίνδυνοι

Πριν αποφασίσετε ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε προκειμένου να αποκατασταθεί η όψη της περιοχής, θα πρέπει να ενημερωθείτε πλήρως για τους πιθανούς κινδύνους που συνοδεύουν τη μέθοδο αλλά και για την εικόνα που θα έχει η νέα σας εμφάνιση, ώστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Στους πιθανούς κινδύνους της μεθόδου συγκαταλέγεται η ρήξη του διατατήρα της σιλικόνης, που όμως μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα με μία μικρή χειρουργική διαδικασία, ενώ το υγρό που διαχέεται, απορροφάται από το σώμα χωρίς να ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανάπτυξης λοίμωξης γύρω από το διατατήρα. Στην περίπτωση αυτή, ο διατατήρας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθείκαι να ακολουθήσει θεραπεία της λοίμωξης και εκ νέου τοποθέτηση του διατατήρα.

Τελικό αποτέλεσμα

Όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι στόχος κάθε επέμβασης αποκατάστασης είναι η βελτίωση της εικόνας της περιοχής και όχι η πλήρης αποκατάσταση ή η τελειότητα, αν και αυτός είναι πάντα ο ιδεατός στόχος μας. Η νέα εμφάνιση του ασθενούς επιθυμούμε ναείναι εμφανώς βελτιωμένη, ενώ όσο πιο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες του ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τόσο πιο μεγάλη ικανοποίηση θα λάβει από το τελικά διαμορφωμένο αποτέλεσμα.